Economie circulară presupune refolosirea unor materii prime considerate drept deșeuri, iar Europa a început să schimbe foaia înspre acest tip de ecologie. Astfel, îngrășămintele organice sunt la mare căutare pe piața din Uniunea Europeană, așteptându-se prin folosirea acestora scăderea consulului de energie și poluarea mediului înconjurător. Evident, e concurență destul de mare pe piață, îngrășămintele ne ecologice sunt destul de ieftine comparativ cu cele organice, verzi.
„Foarte puține din multitudinea de resurse pe bază de biodeșeuri sunt transformate în produse fertilizante valoroase. Fermierii noștri folosesc îngrășăminte fabricate din produse importate sau provenite din procese mari consumatoare de resurse, deși industria noastră ar putea valorifica aceste biodeșeuri transformându-le în nutrienți reciclați. Prezentul regulament va contribui la transformarea problemelor în oportunități, pentru fermieri și pentru întreprinderi”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate.
Produsele fertilizante urmează să fie produse în baza unor standarde stabilite după normele UE. Cei care doresc să producă asemenea fertilizatori trebuie să fie destul de serioși și să arate că produsele lor sunt în barem, că respectă limitele maxime impuse în ceea ce privește contaminarea și bacteriile. Pentru a se asigura protecția solului, sunt introduse niște limite maximale în ceea ce privește conținutul de cadmiu al îngrășămintelor fosfatice.
Limitele conținutului de cadmiu sunt următoarele:
- 60 mg/kg reduse la 40 g/kg după 3 ani
- 20 mg/kg după 12 ani
Acum, cei care produc asemenea fertilizatori pot să respecte normele impuse de Uniunea Europeană, sau pot să respecte normele impuse de fiecare țară în parte. Ideea este că dacă vor respecta normele UE vor avea garantat accesul pe piața UE cu acest tip de produse…