Stiati ca bateriile plumb-acid au inceput sa fie folosite cu aproape 150 de ani in urma, si mai ales, continua sa reprezinte 70% din bateriile reincarcabile in lume?
Cea mai semnificativa contributie a acestora este faptul ca sunt extrem de utile in situatia in care avem nevoie de o cantitate considerabila de energie, fara a produce costuri uriase. Astfel, se poate chiar afirma ca bateria plumb-acid, constituie baza sursei de alimentare in industria autovehiculelor, dar si a surselor neintreruptibile, precum UPS. Printre trasaturile sale cele mai pregnante, notam faptul ca poate oferi putere mare, este o baterie robusta si implica niste costuri foarte reduse – in principiu, datorate reciclarii responsabile a materialelor. Bateriile plumb-acid pot fi intalnite in variate forme constructive, folosind la numeroase aplicatii de tractiune auto: acestea se numesc baterii de pornire si/sau de mișcare, precum si la multe tipuri de aplicatii stationare, cum ar fi sisteme fotovoltaice.
Starea fizica a electrolitului determina fabricarea diverselor categorii de baterii. Acestea pot fi:
– Baterii cu electrolit lichid
– Baterii cu electrolit gel.
Acestea sunt mai cunoscute drept baterii etansate cu supapa de control. Probabil ati auzit de tehnologia VRLA sau SLA. Compania SORGETI este distribuitor autorizat de astfel de baterii VRLA-AGM . Mod de functionare: electrolitul cu gel este usor absorbit de materialul poros din cutia bateriei, la unele tipuri fiind creat din microfibre de sticla, de unde si denumirea “absorbed glass mat”. Avantajul suprem al bateriilor pe baza de electrolit gel sau a celor etansate, consta in posibilitatea de a functiona eficient, indiferent de pozitie.
La o baterie Plumb-Acid, tensiunea unei celule unice se ridica la 2V. In concluzie, o baterie cu o tensiune totala de 12 volti contine un numar de sase celule inseriate. Celula fara sarcina la borne are 2, 1 volti atunci cand este incarcata in totalitate, la descarcare avand 1, 95 volti. In cazul unei descarcari profunde, mai mult de 80% din capacitate, este de asteptat ca celulele din interior sa se deterioreze. Bulele de hidrogen si oxigen apar la o tensiune in jur de 2, 3 – 2, 4 volti. Procesul de incarcare este finalizat cand tensiunea unei celule atinge 2, 4 volti, la o temperatura de 25° Celsius. La acumulatorii de baterii de 12 volti, tensiunea necesita sa fie oferita de un alternator de masina, in scopul incarcarii acestora, insumand nivelul maxim al tensiunii date de catre incarcator.
Scopul bateriilor folosite la sursele neintreruptibile, UPS, este sa asigure o putere care poate porni de la 100 VA ajungand pana la 10kVA. De asemenea, capacitatea acumulatorilor poate determina durata de timp cat poate continua sa ofere putere sarcinii, calculandu-se astfel: t (ore)= [0,8 × capacitate acumulator (Ah) × tensiune acumulator (V)]: putere sarcina (VA).
Bateria VRLA este cel mai frecvent intalnit tip de acumulatori folositi in industria surselor de energie neintreruptibile. In structura ei intra o supapa sau valva care are rolul de a elibera presiunea din interiorul celulelor, pastrand electrolitul. Aceste baterii sunt de obicei sigilate, evitandu-se patrunderea oxigenului. Totodata, ele mentin o cantitate de hidrogen gazos pentru a putea echilibra activitatea de recombinare in timpul procesului de incarcare. In conditii corecte de reincarcare, supapa sta inchisa, pastrand presiunea si facilitand recombinarea gazelor.
Bateriile stationare AGM furnizate de compania noastra, se caracterizeaza printr-o rezistenta crescuta la socuri termice, mecanice sau electrice, ofera siguranta si sunt simplu de manevrat, putand fi incarcate in acelasi mod ca bateriile clasice/de pornire, fara a opera sau intervene in sistemul de incarcare.