De fiecare dată când se construiește o groapă de gunoi în România, indiferent de regiune, iese un circ de toată frumusețea și se întâmplă acest lucru din două motive principale:
- Nimeni în Europa nu mai merge pe gropile de gunoi clasice, ci pe reciclare
- Nimeni nu ține cont de regulile elementare de construcție ale acestor gropi de gunoi
Astfel, ONG-urile pe bună dreptate cer mereu autorităților să renunțe la acest gen de proiecte dacă nu sunt în stare să le fac astfel încât măcar să nu deranjeze pe nimeni dacă moderne tot nu sunt. Circ uriaș în inima Maramureșului, unde Organizația ZERO WASTE cere autorităților să renunțe la proiectul ce are să aducă o nouă groapă de gunoi în regiune.
Comuna Fărcașa este locul în care această groapă de gunoi ar urma să fie implementată, groapă cu care locuitorii nu sunt de acord nici în ruptul capului. Ca de obicei… Aceștia se tem de faptul că autoritățile nu for fi capabile să construiască groapa după standarde, afectând astfel iremediabil pânza de apă freatică, ar afecta peste 30 de hectare de pășune și ar avea un impact negativ asupra apiculturii și agriculturii. Să nu mai zicem de potențialul eco-turistic, ceva real în Maramureș.
O petiție a apărut în acest sens, semnată până acum de peste 1000 de persoane, ce vrea să ajungă la Klaus Iohanis, la Ministrul Mediului Cristiana Palmer, Ministrul Fondurilor Europene Aura Răducu, chiar și la Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale. În petiție, inițiatorii ZERO WASTE alături de organizaţia Salvați Fărcașa, au scirs:
„Proiectele SMID (Sistem de management integrat al deșeurilor) finanțate prin POS MEDIU, cum este și cel de la Fărcașa, sunt clonate în toata țara și au fost concepute fără a ține cont de prioritizarea ierarhiei deșeurilor impuse de directivele Uniunii Europene. Îngroparea și arderea deșeurilor, cu sau fără recuperare de energie, sunt metode depășite, poluatoare și extrem de costisitoare.”