Colectarea deșeurilor în orașe – un dezastru

Colectarea deșeurilor

Colectarea deșeurilorÎn anul 2014, doar 3.25% din totalul deșeurilor din orașe erau colectate separat. Sunt cifrele scoase la iveală în urma unui studiu realizat de IPP – Institutul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Terra Mileniul 3 și Liga Habitat. 103 municipii din România au participat la această „numărătoare”, declic încurajatoare din toate punctele de vedere. Conform studiului, cele mai prost reciclate obiecte au fost cele din sticlă alături de cele din hârtie și plastic.

Cred că vă puteți da seama cu toții de faptul că este o medie foarte îngrijorătoare. Țările civilizate din Europa au o rată a colectării selective în vederea reciclării de cam 60^, în timp ce în România se zbate undeva la 3%. Mul, mult prea puțin față de media europeană, de aproape 20 de ori mai puțin ceea ce după părerea mea este ceva inacceptabil. De fapt, în UE există anumite legi care impun strict un grad de reciclare a deșeurilor de 55%, și iată că țările reușesc chiar să o depășească.

TOP 3 cele mai conștiincioase orașe din țară la capitolul colectare selectivă în vederea reciclării

  1. Roman – colectare selectivă de 75%
  2. Târgu Mureș – colectare selectivă de 34%
  3. Câmpia Turzii – colectare selectivă de 19%

Cred că știm cu toții faptul că în ciuda faptului că țara noastră generează cea mai mică cantitate de deșeuri din UE, avem și cea mai mică rată de reciclare. Fiecare cetățean generează lunar cam 20 de kg de deșeuri. Doar Letonia ne depășește la acest capitol, având o pondere a reciclării selective de doar 3%. Sper ca pe viitor să reușim și noi să ajungem la nivelul europenilor și să colectăm selectiv 60% din totalul gunoiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.