Pe data de 21 aprilie 2016 se sărbătorește cea de-a 46 ediție a Zilei Pământului. Cu această ocazie, oameni din toată lumea vor planta copaci în semn de respect pentru planetă, așteptându-se la un total de aproape 7,8 miliarde de copaci plantați în toată lumea. Internațional, proiectul se numește Earth Day și a luat ființă pentru prima dată în 1970, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare al cetățenilor asupra mediului înconjurător.
Prin plantarea a 8 miliarde de copaci se dorește încetinirea încălzirii globale și protejarea biodiversității. De asemenea, se caută și ocazii pentru crearea de oportunități economice în interiorul comunităților locale. Dacă facem un simplu calcul, în fiecare an dispar de pe Terra aproximativ 15 miliarde de copaci, defrișări legale și ilegale. Ținta de a planta aproape 8 miliarde anul acesta este una simbolică, câte un copac pentru fiecare locuitor al planetei.
Rămâne de văzut dacă vom reuși să implementăm asemenea proiect, 8 miliarde de copaci este totuși o sumă destul de mare, cam jumătate din cât se pierde anual. De asemenea, pe lângă plantarea copacilor Earth Day are scopul de a încuraja reducerea consumului de energie electrică, de a consuma produse naturale cât mai locale, de a reduce emisiile de CO2, reducerea consumului de carne sau a cantității de gunoi pe care fiecare dintre noi o producem zilnic.
Earth Day este una dintre cele mai interesante inițiative care din fericire nu s-a pierdut pe drum de-a lungul timpului cum s-a întâmplat cu altele. Este genul de acțiune care impune cele mai multe condiții ecologice de participare și care după părerea mea are și cel mai puternic impact de genul raise awareness într-o societate din ce în ce mai dezinteresată de mediul înconjurător.