Nu doar străinii au campusuri eficiente din punct de vedere energetic. România a făcut un pas important în acest domeniu și nu puțin timp ne mai desparte de primul nostru campus universitar eficient energetic.
Politehnica din București urmează să implementeze un sistem de management ce va avea ca scop eficientizarea consumului de energie prin intermediul căruia acesta s-ar putea reduce cu până la 70%. O firmă americană va studia acest proiect în următoarele 6 luni de zile iar dacă totul este în regulă, Politehnica București va cere o finanțare europeană pentru implementare.
Dacă proiectul va fi aprobat în forma sa finală după cele 6 luni de studii de fezabilitate, Politehnica București va avea 3 ani la dispoziție pentru a pune în practică eficientizarea consumului. Aceasta va fi prima instituție de învățământ românească ce va avea un campus eficient din punct de vedere energetic.
Vor fi implementate multe sisteme moderne specifice caselor inteligente care vor monitoriza risipele și le vor ține sub control. Discutăm aici nu doar de instalația electrică , ci și cea de gaze naturale.
Cine va face studiile de fezabilitate pentru acest campus eficient din punct de vedere energetic?
După cum spuneam mai sus, firma care se va ocupa de studiile de fezabilitate pe parcursul a 6 luni este una americană, pe nume E3 International, LLC, cu sediul în Maryland SUA. Costul total al studiilor proiectului se ridică la 500.000 de dolari, dintre care 125.000 vor fi aduși de către compania americană. Aceste studii vor calcula cât mai precis modul prin care se poate obține energie electrică în campus și de asemenea cum pot fi conectate noile sisteme la actuala rețea.
Rectorul Universității Politehnica București Mihnea Costoiu, declară:
„Vrem să facem din campus un laborator al cărui model să poată fi replicat în toate orașele din țară. Mai mult, ne dorim ca tot proiectul să fie făcut de către studenți, în favoarea societății.”