Cu surle și trâmbițe, cu discuții peste discuții, taxa la groapa de gunoi nu va intra din 2017 ci de la jumătatea acestui an. Marius Costache, manager Greenlamp a declarat acest lucru în cadrul Forumului Industriei de Iluminat.
„Taxa la groapă e din nou pusă pe tapet și este posibil ca de la jumătatea anului să avem o taxă de 80 de lei, în prima fază, care se adaugă la prețul care se plătește pentru depunerea la groapă. Așteptăm să vedem dacă se confirmă cu toate că este an electoral. Întotdeauna ne uităm la impactul emoțional asupra oamenilor și nu la țintele de reciclare”, a spus Marius Costache conform green-report.ro.
Din câte știam noi, taxa la groapa de gunoi urma să între la începutul anului 2017. Ministrul Mediului, doamna Cristiana Palmer a anunțat acest lucru într-una dintre întâlnirile din Camera Deputaților cu Comisia pentru Mediu.
Despre ce este vorba și ce înseamnă această taxă pe groapă de gunoi
Practic în ziua de azi, firmele de salubritate depozitează gunoiul la groapă fără să plătească nici un leu către Ministerul Mediului. Tot ce plătesc este o taxă de 15 euro pe tonă pe care o plătesc celor care administrează gropile respective. Bineînțeles, cum statul nu știe cum să atragă fonduri de cât prin tăieri și taxări, au venit cu această taxă la groapa de gunoi pe care firmele de salubritate să o plătească direct statului, sau mai bine zis Ministerului de Mediu. Ce impact va avea această taxă? Bineînțeles că totul se va sparge în capetele noastre, ale cetățenilor, care vom plăti facturi mai mari către aceste firme de salubritate.
În jur de 80% din deșeuri sunt duse la groapa de gunoi în România, în timp ce media europeană este undeva la 28%. Diferența dintre noi și Europa este reprezentată de reciclare. Doar Letonia, Malta și Croația stau mai prost la capitolul reciclare și reușesc să ducă la groapă peste 82% din totalul deșeurilor.