Deși în România se pare că nimeni nu are probleme cu încălcarea regulamentului UE în privința comerțului cu lemn, Olanda începe să ia măsuri pe piața internă. Evident, Olanda nu e România, acolo oamenii au minte în cap, nu doar prostie și lăcomie, dorință de îmbogățire. Astfel, încă de la începutul lunii martie a apărut prima sancțiune aplicată în istoria sa unei companii olandeze ce a încălcat regulamentul EURT – regulamentul european pentru comercializare a lemnului.
Această sancțiune a fost aplicată din pricina faptului că acel comerciant folosea lemn provenit din defrișări ilegale. Cred că este o decizie fără precedent în UE mai ales din cauza faptului că Olanda în acest moment deține președinția Consiliului Europei. Fibois BV este compania amendată pentru lucru cu lemn obținut din defrișări ilegale , lemnul ar fi provenit din Camerun. Autoritățile olandeze au declarat:
„Din cauza situației politice din Bazinul Congo, lemnul din Camerun poate fi pus pe piață doar dacă importatorul a luat suficiente măsuri de precauție pentru a se asigura că riscul ca lemnul respectiv să fi fost recoltat ilegal să fie redus la maxim”, se arată într-un comunicat al autorităților olandeze.”
Greenpeace este organizația care a venit cu descoperirea și culmea, nu doar Olanda este țara care a cumpărat lemn tăiat ilegal din acea zonă. Germania, Belgia și chiar Spania se fac vinovate de aceeași greșeală. De ce există această problemă cu lemnul provenit din Camerun? Ei bine, țara este mai ceva ca România din punct de vedere al corupției. Sistemul de control al pădurilor este foarte slab și inevitabil se taie tot ce se prinde.
„Guvernul camerunez trebuie să combată ilegalitățile și corupția din sectorul lemnului. Camerunul trebuie să lucreze serios cu UE pentru a se asigura că Acordul Voluntar de Parteneriat menit să combată tăierile ilegale și îmbunătățirea guvernanței forestiere în Camerun este pe deplin implementată. Ca prim pas, încurajăm puternic ministerul camerunez al pădurilor să examineze cu atenție companiile menționate în raportul nostru și să le sancționeze dacă se confirmă activități ilegale”, a declarat Irene Wabiwa, Forest Campaign Manager la Greenpeace Africa.