De ce plătim mai mult pentru energia electrică deși costurile de producție scad?

energia electrică

energia electricăProbabil că vă dați cu totul seama de faptul că în ultimii ani, prețul de producție al energiei electrice s-a diminuat din cauza surselor regenerabile, însă facturile noastre au continuat să crească. De exemplu, în ultimii 4 ani, prețurile de producție au scăzut cu o treime dar prețul pentru consumatorul final a crescut cu cel puțin 10%. Dacă vă întrebați de ce, iată și răspunsul.

Tariful de distribuție, de transport, furnizare, taxele și accizele = jumătate din prețul final. Situația a fost clarificată de Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

„În iunie 2012, prețul producției de energie electrică era undeva la 270 de lei pe MWh, iar în 2016 a coborât la o medie de circa 150 de lei. Vorbim de o scădere cu o treime a prețului de producere a energiei. Viața a demonstrat că proiecția noastră a fost corectă. Atunci când intră 100 de MWh producție de energie regenerabilă în sistem, prețul scade cu 1,5 euro pe MWh.

România, în 2008, a promovat legislația privind sursele regenerabile de energie. De atunci și până astăzi, ați auzit în spațiul public foarte multe critici la adresa surselor regenerabile. Ba mai mult, au fost guverne care au făcut o greșeală capitală după părerea mea, au așezat cap în cap tehnologiile, respectiv tehnologiile din energia convențională, cu cele din energia regenerabilă, dând vina unii pe alții pentru situația lor din piață.

O greșeală fundamentală, pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este demonstrată de asumarea publică de către toate statele europene, printr-un tratat semnat și de România în 17 martie 2007, în care țara noastră și toate statele membre au spus că o să avem, până în 2020, 20% energie regenerabilă din total consum de energie”, a susținut Iancu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.