Contravențiile silvice trebuie înăsprite de urgență, altfel s-ar putea să ne trezim în curând că nu mai avem nici măcar un hectar de pădure în țara asta. Deși am putea spune că se fură ca-n codru, știu sună amuzant, chiar așa se întâmplă iar dacă proiectul de lege pentru completarea și modificarea legii 171/2010 nu va fi aprobat înainte de vacanța parlamentară, până se întorc aleșii de prin țări exotice sar putea să nu mai avem picior de copac în România. Începem să ne asemănăm din ce în ce mai mult cu țările africane la capitolul defrișări abuzive.
„Legea se află în Parlament de mai bine de un an. Cu siguranță, prelungirea dezbaterilor cu toți factorii interesați și comisiile din parlament au fost binevenite, au adus modificări utile pentru asigurarea scopului pentru care proiectul a fost inițiat, dar credem că a sosit timpul pentru o decizie. Cred că Parlamentul României își dorește cu adevărat să devină un actor important în procesul de combatere a tăierilor ilegale”, spune ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României și în mod special foștilor miniștrii ai Mediului: Attila Korodi, Grațiela Gavrilescu, Rovana Plumb, Doina Pană, Lucia Varga și Laszlo Borbely.
Ministrul mediului, Cristiana Palmer pune umărul la prioritizarea acestui proiect de lege, fiind conștientă de faptul că e nevoie de sancțiuni mult mai dure pentru cei care se ocupă cu defrișări ilegale.
„Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim de sancțiuni mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor”, a subliniat ministrul Mediului.
Există și un pericol de infringement venit din partea UE în cazul în care acest proiect de lege nu va fi aprobat la timp, din cauza licențelor FLEGT.