Uniunea Europeană este din ce în ce mai strictă atunci când vine vorba despre modul de creștere al legumelor și fructelor, migrându-se încet încet către o agricultură cât mai ecologică, lipsită de chimicale. Astfel, există o serie de pesticide care sunt interzise în Uniunea Europeană din cauza riscului ridicat pe care substanțele îl au asupra corpului uman. Miercuri, Greenpeace Germania a prezentat „Lista Neagră a Pesticidelor din UE”. Este vorba despre un raport al expertului Lars Neumeister și este unul destul de precis elaborat, foarte la subiect.
„Cele mai periculoase pesticide pentru oameni și mediu trebuie să dispară de pe câmpuri și din alimentația oamenilor. În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanță toxică nu este înlocuită de o alta. Am văzut acest lucru în cazul a trei neonicotinoide interzise. De la punerea în aplicare a interdicției parțiale pentru aceste substanțe, se folosește în locul lor tiacloprid. Această substanță e un pesticid din aceeași clasă a neonicotinoidelor, o amenințare pentru albine și alți polenizatori. Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă și în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”, a declarat Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace Germania.
Peste 520 de substanțe active au fost analizate în acest raport și 209 au fost cele evidențiate drept foarte periculoase pentru organismul uman. Dintre aceste 209, 62 la număr sunt suficient de toxice astfel încât să îndeplinească două criterii pentru interzicere imediată. Dintre toate cele 520, 111 sunt la număr cele care trebuie efectiv interzise pentru a proteja sănătatea oamenilor.
„Fermierii care doresc să iasă din epoca de piatră a pesticidelor au nevoie de sprijin din partea politicienilor și comercianților. Eliminarea treptată a celor mai dăunătoare pesticide reprezintă un pas vital spre un model modern de agricultură ecologică, care nu are nevoie de pesticide. Fermele organice ne arată că modelul ecologic poate înlătura dependența de pesticide și ne permite să ne asigurăm diversitatea hranei și siguranța acesteia, protejând în același timp solul, apele, mediul și nu în ultimul rând sănătatea”, a explicat Christiane Huxdorff.