Care este stadiul energiei regenerabile pe piața din Europa?

energiei regenerabile

Energia regenerabilă începe să devină din ce în ce mai importantă atât la nivel planetar cât și local, în Europa. Dacă în România și țările mai slab dezvoltate precum Bulgaria sau Cehia eoliana și panoul solar nu sunt la mare căutare, Germania, Spania, până nu de mult chiar și Marea Britanie reușeau să folosească la maximum potențialul acestor înlocuitori ai combustibililor fosili. Oricum, tendința de creștere este evidentă și în România, cu mențiunea că va dura destul de mult până când vom reuși să contăm și noi în ecuația unei Europe verzi.

Țara care a funcționat complet pe baza energiilor verzi

Portugalia a reușit o performanța destul de interesantă: a funcționat timp de 4 zile pe energie alternativă, regenerabilă. S-a folosit energia venită de la panourile fotovoltaice, eoliene și hidrocentrale și se pare că s-a asigurat necesarul în proporție de 100%. 107 ore a fost performanța totală în ore de funcționare și trebuie să ținem cont de faptul că energia eoliană oricum alcătuiește cam 22% din totalul energiei electrice produsă în Portugalia.

Cât despre totalul aportului energetic total, 48% este din resurse regenerabile în acest moment în Portugalia. Danemarca se apropie de Portugalia și chiar dacă nu a izbutit să stea 4 zile pe 100% regenerabile, are cam 42% consum din surse regenerabile conform studiilor pe 2015. Aceștia au ambiția ca până în 2035 să poată produce energie electrică pentru 85% din necesar cu ajutorul tehnologiilor verzi.

În România, din păcate, realitatea este una destul de dură. În acest moment doar 18% din consumul energetic provine din resurse regenerabile. Din aceste 18 procente, 11 procente provin de la eolienele Transelectrica (85 de parcuri de eoliene).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.