Ieri, 14 septembrie 2016, Guvernul de la București a aprobat înființarea Parcului Național Munții Făgăraș, o aprobare mult așteptată atât de iubitorii de natură cât și de ONG-uri. Discutăm despre o decizie care ar fi trebuit luată demult. Proiectul va dura 4 ani și va fi finalizat la finele anului 2020. Un grup de administrație va fi numit de Ministerul Mediului în acest sens.
Spun că acest proiect trebuia aprobat demult, întrucât Munții Făgăraș reprezintă cel mai valoros sector al lanțului Carpatic și se întinde pe o suprafață totală de aproximativ 2000 de kilometri pătrați. Este o adevărată comoară pentru România. În plus, proiectul va susține din punct de vedere financiar și regiunea, fiind create multe locuri de muncă și posibilități turistice.
Munții Făgăraș sunt foarte importanți din punct de vedere ai biodiversității, aici având casă 6 specii diferite de mamifere, 3 specii de amfibieni (broaște), 4 specii de pești, 13 specii de nevertebrate și nici mai mult nici mai puțin de 66 de specii de plante.
În acest moment, în România se află 13 Parcuri Naționale ce însumează o suprafață de 317500 de hectare, aproximativ 1,5% din suprafața întreagă a României. În total în Europa există 271 de Parcuri Naționale care, raportat la suprafața totală, rezultă la un procent de 2,8% acoperire pentru aceste locații.