Fără microhidrocentrale pe râul Nera

raul nera

neraRâul Nera este unul dintre cele mai importante râuri din România și asta nu din cauza dimensiunilor sale sau a volumului de apă măsurat în metri cubi. Acest râu este important pentru că străbate 15 arii naturale protejate dintre care 3 rezervații naturale. De asemenea, este singurul rămas „curat”, adică pe care nu s-au instalat microhidrocentrale, iar ONG-urile au adus în prim plan o petiție prin care cer statului să mențină la fel de curat și neatins acest râu. 50 de mii de semnături au fost strânse de către comunitatea de-clic în acest sens.

„Am înregistrat un document lung de peste 15 metri care atestă că peste 50.000 dintre noi nu vrem microhidrocentrale pe Nera”, au publicat reprezentanții de-clic pe pagina de Facebook.

Toată această revoltă a luat naștere când s-a aflat că pe acest râu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin urma să dea aviz favorabil pentru instalarea a două microhidrocentrale. Pe data de 8 februarie a fost lansată petiția și iată, câteva luni mai târziu, au ajuns să semneze peste 50 de mii de oameni. Localnicii au fost cei mai vehemenți contestatari ai acestui proiect alături de GEC Nera.

Din punctul meu de vedere ar trebui să se interzică complet instalarea de microhidrocentrale în zonele acestea super protejate, întrucât indiferent cât de mic este impactul lor asuprea ecosistemelor, adevăratele stricăciuni sunt făcute în momentul în care acestea sunt instalate. Vă dați seama că pentru instalarea de microhidrocentrale în locuri în care nu există practic nici o șosea, pagubele produse de utilaje și de oameni sunt foarte mari. Așadar, sper din suflet ca această petiție să oprească construcția de microhidrocentrale pe râul Nera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.