Furtunile devin din ce în ce mai dificil de prezis și asta din cauza schimbărilor climatice cauzate de noi, oamenii. Este evident faptul că prin schimbări climatice înțelegem și furtuni care de multe ori apar din senin, fără nici un fel de avertisment, făcând astfel imposibilă misiunea meteorologilor.
Dacă în urmă cu 30 de ani datele furnizate de către agențiile meteorologice erau de bază și destul de precise, în ziua de azi, din cauza încălzirii globale, apar aceste schimbări climatice care dau toate prognozele peste cap. Furtunile sunt după cum spuneam aproape imposibil de prezis.
Un studiu vine de la Universitatea din Chicago și ne aduce în prim plan faptul că se modifică compoziția norilor. Astfel, principiul meteorologic nu mai poate să corespundă că noile cerințe din domeniu. Prin urmare, poziția furtunilor este o lecție nouă care trebuie învățată.
„Schimbarea poziției furtunilor, ca răspuns la schimbările climatice antropogenice, depinde de modul în care gradientul de temperatură ecuator-pol se va schimba. Printre factorii care influențează acest gradient, schimbările structurii norilor reprezintă una din cele mai importante piese ale puzzle-ului”, a explicat Tiffany Shaw, profesor asistent în domeniul științelor geofizice la Universitatea din Chicago.
Să vedem dacă lucrurile se vor schimba de la anul când majoritatea țărilor din Europa vor începe să pună în aplicare acordul pe teme climatice de la Paris. E foarte posibil ca lucrurile să se amelioreze ușor în următorii 5 ani dar asta numai în cazul în care nu se va întârzia sau amâna startul. Curios ce va face România în cadrul acestui acord climatic, sper ca politicienii să nu mai vină cu nemernicii de genul timbrului de mediu sau altă prostie tipică lor.