Reciclarea individuală – soluția pentru creșterea gradului de reciclare

Reciclarea individuală

reciclareRomânia stă exact pe dos la capitolul reciclare comparativ cu țări europene precum Danemarca sau Olanda. Dacă în România oamenii duc aproape tot ce le este nefolositor la groapa de gunoi, în Danemarca de exemplu oamenii duc 1% spre 0% chiar. Este vorba despre un grad de reciclare aproape de perfecțiune la care noi, românii putem doar să visăm. În România, 97% din totalul deșeurilor sunt duse la groapa de gunoi, fiind reciclate doar 3% după cum v-ați dat seama deja.

În cadrul unei conferințe, Mihai Petre de la Deloitte România a afirmat faptul că e clar că în România nu se poate merge în ritmul acesta cu nivelul de reciclare. E clar că ceva nu funcționează și crede că soluția pentru a rezolva această problemă este reciclarea individuală.

„Ultimii 2-3 ani au dovedit că OTR-urile (n.red. organizațiile de transfer de responsabilitate) nu sunt suficiente pentru România. Asta pentru că România nu este pregătită pentru această variantă. OTR-urile vor genera în continuare creșterea prețurilor și vor limita cantitățile. Soluția pe care o vedem este colectarea individuală. Societățile pot face asta”, a declarat Mihai Petre.

Rămâne de văzut dacă Ministerul Mediului va decide că trebuie să se implice sau nu în chestia asta, deși eu unul cred că ar fi cei mai în măsură. Nu este posibil să avem un grad de reciclare de doar 3%, cam cât au alții grad de gunoi aruncat la groapă. Din moment ce la ei se poate, cu educație cred că se poate și în România chiar dacă mulți se tem că pe la țară oamenii vor rămâne tot în lumea lor. Eu zic că trebuie încercat ceva, până nu e prea târziu, mai ales că Ministerul Mediului cotizează anual către UE cu vreo 500 de milioane de euro. Cred că se pot face multe proiecte cu fonduri nerambursabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.