Cine ar fi crezut că mașina de spălat este vinovată de poluarea mărilor și oceanelor cu fibre microscopice din plastic? Se pare că este adevărat conform unui studiu dus la bun sfârșit de o echipă de cercetători britanici de la Universitatea Plymouth. Datele au apărut pentru prima dată în ziarul The Guardian și se pare că la fiecare spălate cu mașina, peste 700.000 de fibre microscopice de plastic sunt eliberate și ajung astfel în râuri, apoi în mări și oceane.
Timp de 12 luni au demarat cercetătorii de la Universitatea din Plymouth acest studiu, timp în care au analizat cu atenție apa evacuată de mașina de spălat. Se pare că fibra acrilică este cea care poluează cel mai mult, peste 700.000 de asemenea particule fiind evacuate la fiecare spălare. Poliesterul, deși mulți nu ar crede se regăsește în cantitate de 1.5 ori mai mică față de fibra acrilică. În 2011, a mai avut loc un studiu care a scos în evidență faptul că 85% din plasticul de pe țărmurile oceanelor și plajelor este compus din asemenea particule.
Se pare că anual ajung în oceane peste 8 milioane de tone de plastic și asta nu doar din cauza fibrelor. Problema este că în perioada 2002-2013, producția de plastic a crescut cu 50% și acest motiv ne dă de înțeles și faptul că și nivelul de poluare a crescut cu 50%. Pentru poluarea oceanelor se mai face vinovată și industria cosmeticelor, în interiorul căreia se fac deja presiuni pentru eliminarea micro-particulelor din produsele de igienă.