Am mai discutat noi despre taxarea la groapă și am spus de pe atunci că o să fie o lege cu cântec. Atunci când e vorba de dat bani, întotdeauna iasă cu circ. La fel se întâmplă și acum când potrivit secretarului de stat în Ministerul Mediului, Raul Pop, se fac oarecare presiuni pentru amânarea acestei legi. Se pare că abia de la 1 ianuarie 2017 va intra în aplicare din cauza unor voci care spun că firmele nu sunt pregătite încă pentru o asemenea lege și că mai au nevoie de timp pentru pregătiri.
Care este rolul taxării la groapă?
Rolul taxării la groapă ar fi practic creșterea gradului de reciclare. Prin intermediul acestei taxări, autoritățile locale vor fi constrânse să nu mai trimită la groapa de gunoi lucrurile care se pot recicla. Acest proiect de lege trebuia să intre în vigoare încă din 2013 dar a fost amânat până în 2017.
„Acum, sunt foarte multe presiuni ca ea să fie amânată încă puțin. Iată deci cum 5 pași făcuți în fată au fost întârziați cu 4-5 ani, așa, dintr-un pix.” Spune Raul Pop, de la Ministerul Mediului.
Dar nu este pentru prima dată când se amână legea care ar avea ca scop taxarea la groapă. Prin 2004 s-a dat o lege care trebuia să intre în vigoare în 2014 și care presupunea o sumă de 50 de lei pe tona de deșeuri în 2014, 80 de lei pe tonă în 2015, 120 de lei pe tonă în 2016. Acum, se pare că aplicarea acesteia a fost amânată abia pentru 2017.
Curios ce se va întâmpla din 2017, dacă lege asta se va amâna din nou sau guvernul va pune piciorul în prag și după ani de zile va fi în stare să o instaleze. Rămâne de văzut.