Reciclarea este un subiect destul de sensibil oriunde în lume, despre România nu are rost să mai aducem vorba. În lumea civilizată însă, în țări precum Japonia, este foarte posibil să existe până și medalii confecționate din deșeuri electronice la următoarea Olimpiadă găzduită de această țară. Aurul obținut din reciclarea electronicelor ar putea fi folosit și în acest scop, întrucât rezerva națională de aur a Japoniei include deja 16% aur obținut în urma reciclării electronicelor.
2020 va fi anul în care Japoniei îi va veni rândul să găzduiască Jocurile Olimpice. Dacă vor rămâne hotărâți pe această idee, vor avea nevoie de cantități uriașe de aur, argint și bronz. De exemplu, pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 s-au folosit 143 de kilograme de aur, 1.566 de kilograme de argint și 1.112 tone de cupru. Oricum, nu vă imaginați că medalia din aur de la Olimpiadă este construită în totalitate din aur. Nici vorbă, aceasta conține aur + 92.5% argint.
De ce este important să reciclăm electronicele? Ei bine, aceste aparate conțin niște metale toxice precum sărurile de argint. Aceste aparate sunt dăunătoare pentru mediu și conform unor studii recente, acestea ajung în 90% dintre situații în locuri în care nu ar avea niciodată ce căuta, sunt aruncate anapoda, nu reciclate. Se estimează că această debarasare anapoda costă la nivel mondial undeva la 52 de miliarde de dolari, o cifră colosală. Cât despre extragerea aurului din electronice și electrocasnice, nu este o procedură atât de simplă cum pare.