După cum știm cu toții, timbrul de mediu a fost declarat ilegal de UE iar statul nu numai că va fi nevoit să dea banii înapoi tuturor celor care l-au plătit, dar va trebui să sisteze și încasarea acestei taxe. Este o veste foarte bună pentru români, care din 2008-2009 sunt furați de către stat prin intermediul acestei taxe abuzive, care nu mai există nicăieri în Europa. Există oare și efecte negative ale eliminării Timbrului de Mediu? Ei bine, vom trece în revistă cele mai mari probleme pe care România le va avea din cauza lipsei acestei taxe abuzive:
- Bugetul Ministerului Mediului va scădea cu 45%. Atât reprezintă în acest moment nivelul timbrului de mediu în ecuația bugetară a acestui minister.
- Programele Rabla, Rabla Plus și Casa Verde vor avea de suferit, întrucât sunt finanțate exclusiv din banii Ministerului Mediului.
- Industria auto va suferi o pierdere destul de mare, alături de producătorii de componente întrucât mai puțini vor fi cei care vor opta pentru un autoturism nou. Se estimează că înmatriculările de autoturisme noi vor scădea cu cel puțin 30%.
- Impactul poluării va fi unul destul de consistent, întrucât România are deja probleme cu emisiile de particule PM10, capabile să îmbolnăvească populația din marile aglomerări urbane.
„În Polonia, țară care nu are o taxă de înmatriculare care să limiteze intrările de autovehicule rulate în parcul auto național, se confruntă începând cu anul aderării la UE cu importuri masive de autoturisme rulate (circa 1 milion de autoturisme în primii ani și 800.000 în cei din urmă), majoritatea dintre acestea având peste 10 ani vechime”, explică reprezentanții APIA.