Despre calitatea aparatelor de sudură

calitatea aparatelor de sudură

telwin-technology-216-hd-invertor-de-sudura-230v-5096În ultimii 10 ani am asistat la o adevărată invazie pe piața din România a uneltelor de slabă calitate, foarte ieftine. De exemplu, la orice magazin de bricolaj v-ați duce, oricare, veți vedea că există acele aparate de sudură super ieftine și super micuțe, pe la 200 – 300 de RON. Evident, toată lumea și-a pus întrebarea elementară dacă acele unelte vor putea fi folosite în condiții normale, dacă sunt funcționale 100% pentru că știm cu toții că un aparat de sudură decent costă în jur de 2000 de lei.

Dacă stăm să ne gândim puțin logic, evident că nu are cum să existe o unealtă de calitate cu 200 de lei, mai ales când vine vorba despre aparatele de sudură. Cunosc caz de persoană care a cumpărat asemenea aparat ieftin și nu îl poate folosi absolut deloc. Ce se întâmplă? Păi se încinge și se oprește la jumătatea electrodului. De fapt nici măcar jumătate de electrod nu apuci să folosești. Chiar nu ai cum să folosești asemenea aparate și sincer să fiu nu înțeleg de ce există în magazine.

Singurul răspuns la care mă gândesc, logic, se leagă de dorința românului de a cumpăra mereu ce-i mai ieftin. Din păcate, oamenii nu se gândesc la raportul calitate-preț. Se mulțumesc să cumpere cele mai ieftine unelte posibile, făcute pe vapoare sau prin China și ajung într-un final să-și blesteme zilele pentru alegerile făcute. Și nu vorbesc doar despre aparate de sudură. Oamenii se înghesuie să cumpere și bormașini ieftine, și polizoare, tot ce-i mai prost de pe piață.

Si culmea, magazinele de bricolaj sunt pline de asemenea scule. De ce promovează ieftineaua? Păi cel mai probabil pentru că au profituri mai mari de la asemenea unelte. De ce să vândă o Makita și să aibă 10% profit când pot să vândă ceva no name, foarte ieftin, de la care să aibă 70% profit? Din păcate cam așa se face comerț în ziua de azi în România și nu e o rușine să spunem treaba asta, din contră, poate oamenii se vor trezi și vor înceta să mai investească în lucruri de proastă calitate.

Dacă aveți nevoie de un aparat de sudură, unul pe care să-l puteți folosi, sfatul meu este să stați departe de lucrurile ieftine. Atât timp cât un aparat de sudură costă 200 – 300 de lei, nu aveți motive să cumpărați așa ceva pentru că într-un final veți observa că lucrurile nu decurg conform planului. Decât să cumperi ceva și să nu poți folosi, mai bine mai strângi bani o perioadă și cumperi ceva de calitate. Evident, un meseriaș adevărat așa va face dar eu mă adresez și celor care au nevoie de un aparat cu care să mai sudeze din când în când pe la casă câte ceva. Dacă nu doriți să aveți probleme, optați întotdeauna pentru un aparat de sudură de peste 1500 RON.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.