Porțiunea foarte afectată de poluare cu materiale plastice „The Great Pacific Garbage Patch” este creată de curenții Pacificului de Nord și este asemănată cu o insulă de gunoi plutitor de dimensiunea Rusiei. Când regizorul de film Jo Ruxton a vizitat locul, aceasta a găsit două lucruri: o apă albastră și o problemă destul de banală.
„Dacă te-ai scufunda, n-ai avea nici un fel de problemă, însă năvoadele noastre au ieșit la suprafață pline de materiale plastice” spune Jo.
Bucățile din plastic erau suficient de mici astfel încât să se poată amesteca cu planctonul, micile microorganisme care fac posibilă viața marină. Cercetătorii au ajuns la concluzia că în Garbage Patch din pacific există cel puțin 750.000 de bucăți plastice pe un kilometru pătrat de ocean.
„Este o situație mult mai gravă față de un munte de gunoi pentru că muntele poți să-l încarci în camioane și să-i schimbi locația. Nu poți să scoți din ocean aceste bucăți mici din plastic” spune Jo.
Ruxton a vizitat locația în timp ce filma „A Plastic Ocean” (tradus Un Ocean din Plastic) în asociere cu NGO Plastic Oceans, și are ca scop documentarea impactului asupra mediului a jumătate de secol de poluare cu mase plastice. Aproximativ 8 milioane de tone de plastic intră în mediul marin în fiecare an, iar cifrele din păcate sunt în continuă creștere. Fundația Ellen Macarthur estimează că aproximativ 311 milioane de tone de plastic au fost produse în 2014, de două ori mai mult față de acum 20 de ani iar până la finalul anului 2050 în oceane va fi mai mult plastic decât pește.
Plasticul este un materia foarte rezistent și dur, nu este biodegradabil și are nevoie de sute de ani pentru a se descompune.