Timbrul de Mediu a fost declarat ILEGAL de către UE, entitate care a obligat România nu numai să scoată această taxă considerată abuzivă, dar să ea și banii înapoi tuturor celor care au plătit din 2013 până în prezent. A existat un proiect de lege care aducea în prim plan eliminarea a peste 100 de taxe din România printre care și această taxă de mediu, proiect care a fost trimis către Curtea constituțională de către Președintele României Klaus Iohannis.
„Pe mine această abordare nu m-a convins deloc, nu se poate lucra așa. Ce să-și imagineze un antreprenor că astăzi există unele taxe și peste o săptămână alte taxe că vine campania electorală. Asta înseamnă predictibilitate? Trebuie să existe o discuție așezată, serioasă, împreună cu experții”, a declarat Klaus Iohannis la Adevărul Live.
Motivul pentru care Președintele României se opune eliminarea timbrului de mediu se referă la faptul că din acei bani sunt susținute alte programe precum Rabla, programe care riscă să rămână fără finanțate dacă această sursă de venit dispare. Acesta a precizat că nu este de acord cu eliminarea timbrului de mediu atât timp cât nu se vine cu o explicație clară de unde se pot face rost de alți bani care să suplinească lipsa timbrului de mediu.
Rabla, Rabla Plus și Casa Verde ar fi cele mai importante programe guvernamentale ce ar fi direct afectate de eliminarea timbrului de mediu. În plus, eliminarea acestei taxe ar umple România de autovehicule vechi și foarte poluante care ar crește considerabil cantitatea de noxe, o cantitate cu care oricum nu stăm deloc bine ca țară. De asemenea, din cauza eliminării timbrului de mediu este posibil ca vânzările de autovehicule noi să scadă cu aproximativ 30%.