România se confruntă cu problema tăierilor ilegale de păduri de ani de zile. Din păcate, de la Revoluție până în prezent, nimic nu a reușit să le pună capac, nici măcar vestitul Radar al Pădurilor prin intermediul căruia fiecare cetățean putea anunța la 112 un transport de lemne pe care-l vedea în vecinătatea lui. Ei bine, dar cum rămâne cu Guvernul Cioloș? Acest Guvern de tehnocrați aflat la final de mandat a avut oare rezultate pe acest palier sau nu? Haideți să analizăm împreună.
„Am luat în acest an mai multe măsuri de ordin legislativ pentru controlul tăierilor ilegale de păduri. În paralel cu acestea, Ministerul Mediului a lucrat la un sistem complet și complex de supraveghere a tăierilor de material lemnos, în timp real, cu imagini prin satelit, care este funcțional de câteva zile și ușor de folosit”, susține Dacian Cioloș.
Pe lângă aceste măsuri, mai există și platforma InspectorulPadurii.ro pusă pe picioare de către Ministerul Mediului și prin intermediul căreia sunt marcate tăierile ilegale de păduri, generând-se o alertă automată pentru cei care sunt abilitați să meargă și să investigheze. Această platformă dorește alături de programul Radarul Pădurilor să aducă un plus de transparență într-un domeniu pe care sincer să fiu, nimeni nu-l mai vede curățat vreodată de hoție.
„Oricine poate vedea, pe hartă, ce se întâmplă în pădurile României: cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui, de unde încarcă marfa, plus posibilele tăieri ilegale”, a mai scris prim-ministrul.
O măsură foarte populară adoptată de Guvernul Cioloș privește paza pe banii statului a suprafețelor de pădure de mici dimensiuni, astfel, Ocolul Silvic de care aparține proprietarul se va ocupa cu paza terenului cu pricina.