Pentru că în aproape toată Europa s-au luat măsuri pentru a opri importurile ilegale de lemne provenite din păduri defrișate în mod abuziv, iată că și în România urmează să se aplice câteva măsuri în acest scop. Cea mai importantă dintre ele se rezumă la ideea de a introduce și dezvolta o bază de date, o platformă cu ajutorul căreia, magazinele să știe dacă lemnul pe care urmează să-l primească este lemn provenit din surse legale sau ideale.
La acest proiect participă WWF România și compania Brico Dépôt, sucursala din România bineînțeles. Pe lângă faptul că această platformă va oferi toate datele necesare identificării lemnului furat, importat ilegal, va putea de asemenea să ofere certificarea FSC (Forest Stewardship Council).
„Dacă vrem să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor din România, nu este de ajuns doar să ne asigurăm că procedurile de control și legile sunt îmbunătățite, ci trebuie să încercăm să schimbăm piața. Pe de o parte putem cere mai multă transparență din partea companiilor privind trasabilitatea lemnului și, inclusiv, ținte ambițioase pentru reducerea impactului negativ asupra pădurilor. Pe de altă parte, trebuie să cerem sprijin de la consumatorii finali, care, la rândul lor, să facă alegeri informate, care să determine astfel toți jucătorii să joace cinstit. Faptul că Brico Dépôt își asumă să evite zonele critice și, totodată, își dorește să aibă pe termen mediu doar produse sustenabile este un pas în direcția bună și încercăm să îi ajutăm pe toți cei interesați prin acest proces”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.
Parteneriatul dintre WWF și Brico Dépôt va dura 1 an de zile și implicarea Brico Dépôt se explică prin faptul că aceștia doresc ca pe piața materialelor lemnoase din România să existe doar lemn vândut legal, cu certificat și toate celelalte avize.