De fiecare dată când vine Revelionul, ne gândim cu toții la acele spectacole de artificii care mai de care mai impresionante, de o amploare uriașă. Cerul se luminează pentru câteva minute bune la cumpăna dintre ani și cu toții avem o amintire frumoasă pentru anul ce abia a început. Dar oare aceste artificii sunt sau nu nocive pentru mediul înconjurător? Dar pentru noi, cei care privim?Pentru că dacă stăm să ne gândim mai bine, acestea reprezintă un obicei universal, al întregii planete și este posibil ca noxele eliberate în atmosferă să fie mult mai periculoase decât ar crede unii sau alții.
Artificiile au fost inventate în China în urmă cu aproape 8 secole și în cazul în care nu știați, conțin niște metale foarte grele precum plumb și crom. Un important semnal de alarmă l-a dat anul acesta Agenția de Protecție a Mediului din Oklahoma (Statele Unite) care spune că între anii 2004 și 2006 nivelul de perclorat a crescut în unele cazuri chiar și de 1.000 de ori peste limita normală după un foc de artificii. De asemenea, fumul eliberat de aceste artificii crește de 10 ori nivelul toxicității din aer.
Din păcate, foarte multe boli pot să apară din cauza acestor fumuri inhalate în noaptea de Revelion așa că nu este recomandat să le mirosiți prea multă vreme. Cele mai renumite afecțiuni care se pot instala sunt atacurile de astm, reducerea funcțiilor plămânilor, există chiar și riscul unui atac de cord. Cu alte cuvinte, nivelul de toxicitate din aer este destul de mare în timpul sau după aceste focuri de artificii și ar fi mai bine să le privim de foarte departe în cazul în care țineam neapărat să participăm.