Din antarctica până în deșertul Mojave, habitatele terestre și marine se schimbă rapid. Aceste schimbări afectează animalele ce depind de anumite nișe ecologice, uneori impunându-le să migreze, alteori reducându-le drastic numărul. Pentru că sunt foarte bine plasați, deasupra, sateliții pot observa foarte bine aceste transformări de habitat și pot ajuta cercetătorii să prezică impactul schimbărilor climatice asupra distribuției, abundenței și migrării animalelor.
Viitorul urșilor polari: FOARTE SUMBRU
Urșii polari depind de gheața din mări și oceane. Au nevoie de ea când pescuiesc, când călătoresc, atunci când se împerechează. Sateliții NASA urmăresc schimbările ghețarilor încă din 1979 iar datele acumulate arată că anual, se pierd aproximativ 33.000 de kilometri pătrați de ghețari. Asta din 1979 până în 2015. În acest moment, populația de urs polar variază foarte mult, în unele zone scade dar în altele mult mai stabile se pare că aceasta crește.
„Dacă ne uităm în viitor vreo 20 de ani, gheața din zonele arctice va dispărea aproape complet dacă încălzirea globală continuă în acest mod. Nu există îndoială asupra faptului că urșii polari vor avea de suferit, întrucât aceștia reprezintă una dintre puținele specii de animale de pe Terra care depind de gheață” spune Kristin Laidre, cercetător la Universitatea Washington, Polar Science Center din Seattle.
„Deocamdată, avem niște date contradictorii referitoare la populația de urs polar. De exemplu, în unele părți din Oceanul Arctic precum Marea Chukchi, urșii polari par sănătoși, grași, se reproduc într-un ritm bun. Acest lucru e posibil din cauza faptului că zona cu pricina este o zonă foarte ecologică așa că se poate pierde gheață fără ca ei să aibă de suferit. În alte părți ale Oceanului Arctic, precum Hudson Bay, studiile arată că populația de urs polar este tot mai mică de la an la an, pe măsură ce gheața pierde din teritoriu” spune Kristin Laidre.