10 lucruri interesante despre apă

despre apă

Apa este un element vital nouă, oamenilor. Dar oare există și alte lucruri pe care ar trebui să le știm legat de acest element? Ei bine, să vedem care sunt cele mai interesante 10 lucruri legate de apă pe care le-am găsit pe internet și le-am sintetizat în acest articol.

10 lucruri interesante despre apă

  1. Apa ar putea fi cheia descoperirii vieții în Univers. Astrobiologii sunt de părere că vom găsi viață pe planetele pe care vom găsi și apă.
  2. Aproape întreaga apă de pe Terra se află în oceane. 96.5% din apa de pe această planetă se află în oceane, ce ocupă la rândul lor 71% din suprafața acesteia. Doar 0.001% plutește în atmosferă.
  3. Aproape toată apa dulce este în gheață. Doar 3.5% din totalul apei de pe Terra este dulce, restul este sărată. Apa dulce se află în râuri, lacuri, însă 68% din totalul ei se află în ghețari.
  4. Cantitatea de sare din apa sărată diferă. La 3 litri de apă sărată din ocean se află aproximativ o ceașcă de sare. Cu toate acestea, apa din Oceanul Atlantic este mai sărată decât cea din Pacific. Cea mai sărată apă din lume se găsește în Antarctica, într-un lac numit Don Juan.
  5. Există viață într-o picătură de apă. Într-o picătură de apă din oceane pot fi milioane de bacterii și viruși. Pot să fie de asemenea ouă de pești, crabi, plancton sau viermișori.
  6. O parte din apa oceanelor provine de pe comete. Materialul din piatră care a format Terra a conținut și puțină apă. Cometele însă conțin gheață și e posibil ca în trecut, acestea să fi adus pe Pământ cantități importante de apă.
  7. Corpul nostru este alcătuit din 78% apă. Asta atunci când suntem născuți. Corpul unui adult ajunge într-un final să conțină undeva la 55 spre 60% apă. Apa este parte componentă a sângelui ce transportă nutrienți la celule, ajută la reglarea temperaturii corpului, absoarbe șocurile survenite la cap sau la șirea spinării, et.
  8. În plante, apa sfidează gravitația. Apa are o proprietate destul de ciudată: este lipicioasă. Acesta este motivul pentru care ea curge în picături. Alte lichide nu curg așa. Ei bine, această proprietate ajută planetele să absoarbă apa de la rădăcini până la frunze. Pe măsură ce apa este evaporată din frunze, aceasta este trasă de la rădăcini.
  9. Apa are mai multe stări. Găsim mereu în jurul nostru apă în stare lichidă, solidă și gazoasă ceea ce e destul de neobișnuit pentru că deși mai există alte substanțe cu aceste proprietăți, acestea își schimbă starea doar la temperaturi foarte mari. Probabil nu ai văzut niciodată argint lichid sau oxigen solid.
  10. Gheața este o apă care plutește pe apă. Când se formează solidele, atomii se strâng unii de alții până când densitatea crește. Aceasta este explicația pentru care majoritatea solidelor se scufundă. Dar apa solidă, adică gheața, plutește și este suficient de densă. Ei bine, moleculele de apă formează niște inele când îngheață iar acel spațiu face ca gheața să plutească. Faptul că gheața nu se scufundă este un lucru foarte bun. Dacă s-ar scufunda, oceanele ar îngheța și ele complet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.