Interzis mașinilor diesel la Oslo

diesel

După ce am văzut măsuri anti poluare care mai de care mai ciudate și mai interesante pe la Milano, Paris sau Beijing, iată că a venit vremea Norvegiei să iasă în evidență cu o astfel de măsură destul de radicală am putea spune. Astfel, începând de marți, între orele 6 – 22, în centrul orașului Oslo se va interzice traficul automobilelor diesel până în momentul în care nivelul de poluare va reintra în limita normalului. Comparativ cu mașinile pe benzină, mașinile diesel sunt răspunzătoare pentru mai puțin CO2 eliberat în atmosferă dar din păcate, acestea mai eliberează și dioxid de azot, responsabil pentru formarea acelui smog celebru deja prin Paris sau Beijing.

Cei care nu respectă această interdicție și se aventurează cu mașinile în centrul orașului Oslo vor plăti amenzi de aproximativ 170 de euro.

„Poluarea atmosferică ridicată este periculoasă pentru copii, persoanele în vârstă și astmatici. Interdicția este o măsură radicală, dar este necesar să se păstreze sănătatea locuitorilor orașului”, a spus  Gerd Robsahm Kjørven, directorul interimar al Departamentului de Mediu din Oslo.

Consilierul municipal pe probleme de mediu vine cu câteva alternative pentru cei care au mașini diesel, alternative care în România ar fi luate în derâdere dar iată că într-o țară civilizată nu se întâmplă acest lucru.

„Am înțeles că interdicția poate crea provocări pentru viața noastră de zi cu zi, dar, pe de altă parte, nu putem cere doar grupurilor vulnerabile să stea în casă. S-ar putea folosi transportul în comun, mersul cu bicicleta, mersul cu vecinii și prietenii care nu au mașini diesel”, a spus Lan Marie Berg, consilier municipal la Oslo pentru mediul înconjurător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.