Numărul calamităților naturale, respectiv cel al inundațiilor s-a dublat în ultimii 35 de ani în zona Europei, conform celei mai mari companii de asigurări din regiune, Munich Re. Astfel, față de anii 1980 când existau doar 12 inundații, în 2016 au exista nici mai mult nici mai puțin de 30.
Este un semnal de alarmă tras de firma de asigurări, semnal de alarmă care are să scoată în evidență încă o dată importanța stopării schimbărilor climatice. Cu cât vom polua mai mult, cu atât vom avea mai multe probleme cu mediul înconjurător, nu doar cu inundațiile.
Conform statisticilor, în 2016 la nivel global au avut loc aproape 400 de inundații iar comparativ cu anii 80, adică acum 30 de ani, este o cifră mult mai alarmantă față de cea din Europa, respectiv de 6 ori mai mare. De asemenea, pe lângă schimbările climatice, aceste inundații apar și din cauza faptului că țările în care se petrec aceste catastrofe, sunt foarte slab dezvoltate și nu pot face aproape nimic pentru a împiedica reapariția lor.
Acum probabil că vă întrebați cât la sută dintre aceste inundații sunt provocate de fenomenele meteo. Ei bine, conform aceeași entități Munich Re, se pare că jumătate. Da, jumătate sunt cauzate de schimbările climatice, respectiv de ploile care încep să cadă în ultimii ani din ce în ce mai mult și mai des. Fenomenele meteo la rândul lor, sunt provocate în proporție de 90% din cauza gazelor cu efect de seră. Furtunile sunt din ce în ce mai puternice, mai dese iar ploile mai importante pentru că în atmosferă se acumulează din ce în ce mai multă umiditate, pe măsură ce temperatura planetei crește puțin câte puțin.