Despre conceptul zero waste am mai discutat noi în articolele trecute, se referă la ideea de a recicla 100% deșeurile, de a arunca la gunoi cât mai puțin și de a le folosi într-un alt scop. Astfel, dacă Iașiul se ține de treabă, are ocazia să intre pe lista orașelor zero waste din Europa, listă care nu conține până acum nici un oraș românesc mai mare de 350.000 de cetățeni. Să trecem în revistă soluțiile care vor fi impuse aici astfel încât să se atingă această țintă zero waste.
Soluții ce vor fi implementate în vederea atingerii obiectivului zero waste în Iași
- Se va îmbunătăți colectarea selectivă a deșeurilor. Din păcate, suntem cu mult în urma Europei în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Vedem cu toții prin hipermarketuri acele pubele pe culori diferite în care se aruncă materiale diferite, dar acestea lipsesc cu desăvârșire la nivel de asociații de locatari, unde se strânge cel mai mult gunoi. Ei bine, la Iași Salubris SA are de gând să rezolve această problemă și să încerce să atingă ținta mai sus menționată.
- Se va introduce taxare diferențiată. Astfel, cei care aruncă mai mult gunoi vor fi taxați mai mult, în funcție de greutate și de volum. Este o idee foarte bună cu ajutorul căreia mai mult ca sigur se vor reduce considerabil tonele de gunoi, cu toate că o asemenea măsură este deja implementată. Probabil că se vor umbla un pic la tarife doar. De asemenea, vor plăti mai puțin cei care își sortează deșeurile în funcție de cele specificate mai sus, organice, sticlă, lemn, plastic, etc.
- Se va include un atelier de reparații în centrul de colectare a deșeurilor. Cu alte cuvinte, oamenii vor putea să-și repare ieftin bunurile, în loc să le arunce la gunoi, fapt ce va stimula păstrarea cât mai multor obiecte în casele oamenilor, foarte bună idee, sunt sigur că va da roade.