Știm cu toții faptul că zona arctică se topește pe zi ce trece. Ghețarii dispar cu o viteză amețitoare, lucru deloc benefic pentru planeta noastră. Încălzirea globală a atins cote destul de alarmante în ultimii 5 ani, cu toate eforturile statelor de a menține această dereglare în marja de +2 grade Celsius față de era preindustrială. Ei bine, se pare că se fac progrese tot mai mari tehnologice, cu ajutorul cărora cercetătorii au pus la cale un plan de înghețare a zonei arctice. Cu alte cuvinte, dacă se dezgheață din cauza noastră, tot noi, oamenii trebuie să fim cei care o îngheață la loc.
Astfel, un fizician american de la Universitatea din Arizona a găsit o modalitate cu ajutorul căreia poate să înghețe înapoi calota glaciară din Oceanul Arctic. Pe scurt, acest cercetător a ajuns la concluzia că dacă se vor monta 10 milioane de pompe eoliene capabile să scoată apa la suprafață, s-ar reuși îngroșarea stratului de gheață din zonele arctice. Dacă vă întrebați cât de repede se topește calota glaciară, se pare că la fiecare 10 ani se pierde cam 4% din suprafață.
„În 30 decembrie 2015, temperatura înregistrată pe o geamandură aflată la 30 de km de Polul Nord a urcat la 29°C din cauza unui val de căldură adus de furtuna Frank. Alte informații au arătat că temperaturile înregistrate la Polul Nord au depășit, în toiul iernii, punctul de îngheț – un eveniment extrem de rar.” Se arată în studiul Earth`s Future.
Din punct de vedre al costului proiectului prin intermediul căruia s-ar reîngheța zona arctică, o pompă ar costa în jur de 50.000 de dolari, așa că puteți face singuri calculul cam cât ar costa un asemenea proiect. Conform acelorași cercetători, toate cele 10 milioane de pompe ar putea fi montate într-un interval de 10 ani.