Dezastrul de la Fukushima este departe de a se fi terminat

Fukushima

Nu știu  câți dintre voi vă mai aduceți aminte de cutremurul de 9 grade pe scara Richter ce a produs dezastrul de la Fukushima din urmă cu 6 ani. Atunci, 16.000 de persoane și-au pierdut viața și dezastrul ecologic apărut ulterior dă mari bătăi de cap autorităților japoneze și-n sfântă zi de azi.

Problemele sunt departe de a se fi terminat pentru Fukushima și cred că după Hiroshima, este a doua oară în istorie când oamenii pot observa efectele unei tehnologii prea puternice scăpată practic de sub control. Zilele acestea, cei de la Greenpeace au reevaluat zona cu pricina și au scos la iveală un raport mai mult decât interesant.

Astfel, s-a demonstrat că în acest moment în acea zonă de calamitate există încă radiații la fel de puternice precum razele X făcute la plămâni zilnic, timp de o săptămână.

„Satul Iitate se întinde pe mai mult de 200 de km2. Din această suprafață, 75% este alcătuită din pădure de conifere. Nivelul radiațiilor din aceste păduri, care făceau parte din viața oamenilor înainte de impact, este comparabil cu nivelul de radiații înregistrate în zona de alienație (n.r. o zonă închisă de 30 de km care înconjoară cele mai contaminate zone) de la Cernobîl, înregistrate în ziua de astăzi”, se arată în raport.

Greenpeace are o problemă și cu modul de acțiune al guvernului japonez care vrea în următoarele săptămâni să elimine nivelul de alertă. Cei mai afectați de această problemă sunt copiii bineînțeles, care sunt mult mai sensibili la radiațiile oricum mult peste limita normală. Există o problemă și cu femeile potrivit raportului, care nu au fost și nu sunt tratate cu respectul cuvenit.

„Centrele de evacuare au fost conduse în special de bărbați. Femeile au avut puține de spus în legătură cu deciziile care le-au afectat direct. Așadar, au fost ignorate nevoile femeilor. De exemplu, centrele nu erau prevăzute cu spații pentru schimbarea hainelor sau pentru alăptat. De asemenea, lipseau și produsele sanitare de bază. Femeile, traumatizate în urma șocului, au fost împovărate în continuare cu treburile casnice. Au fost responsabile cu îngrijirea bolnavilor și cu pregătirea mâncării pentru întreg centrul”, potrivit raportului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.