NASA duce la bun sfârșit primele teste ecologice pentru Boeing ecoDemonstrator

Cercetătorii NASA au efectuat primele teste experimentale cu avionul ecoDemonstrator al celor de la Boeing, teste prin intermediul cărora au putut observa implementarea anumitor tehnologii destinate reducerii noxelor și a consumului de carburant.

Primul dintre aceste teste, intitulat Active Flow Control Enhanced Vertical Tail Flight Experiment, a observat efectul dispozitivelor mici numite sweeping jet actuators. 30 de asemenea dispozitive au fost instalate pe coada verticală a avionului care este responsabilă pentru stabilitate și controlul direcției în timpul decolării/aterizării. Au fost observate efectele acestor dispozitive asupra aerodinamicii cozii și asupra cârmei avionului.

„Dacă putem controla fluxul de aer de pe coada verticală putem crea suficientă forță laterală  în timpul aterizărilor și a decolărilor astfel încât producătorii de avioane să reducă dimensiunea acestei cozi. Astfel, dacă se va reduce coada, se va reduce și forța de frecare și va scădea consumul de combustibil alături de noxe” spune Mike Alexander, inginer șef pentru Langley Research Center al NASA din Hampton, Virginia..

Pentru a valida teoria, ecoDemonstrator, avionul celor de la Boeing de teste, a efectuat 6 curse în luna aprilie 2015 între 5 și 15 ale calendarului. A decolat de la Boeing Field din Seattle și a aterizat la Strait of Juan de Fuca, o graniță dintre SUA și Canada. Tehnologia de direcționare a fluxului de aer a fost testată în mai multe configurații și condiții de zbor, inclusiv în momentul în care au fost simulate defecțiuni ale motoarelor.

„Testele inițiale par să confirme testele din tunel pe care le-am efectuat pe coada unui Boeing 757. Am folosit același sistem de control al fluxului de aer. Oricum, mai avem mult de muncă și de analizat” spune John Lin, cercetător la Langely.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.