Mineritul metalifer începe să devină o problemă din ce în ce mai mare în întreaga lume pentru că distruge tot ce înseamnă ecosistem. Potrivit unui articol publicat în The Guardian, El Salvator devine prima țară din lume care pune piciorul în prag și interzice mineritul metalifer. Cianura pare să fie cea care a fost factorul decizional, apa avea o concentrație de cianură de 9 ori mai mare față de normal. Nivelul fierului era de 1000 de ori mai mare față de normal.
„Votul este o victorie pentru comunitățile care, timp de mai mult de un deceniu, au făcut demonstrații publice pentru a ține companiile miniere în afara țării. Această interdicție asigură viabilitatea ecologică pe termen lung a unei țări, care este considerată una dintre cele mai vulnerabile din lume din punct de vedere al problemelor de mediu.” Spune Pedro Cabezas, membru al Allies Against Mining, organizație internațională care militează împotriva mineritului.
S-a ajuns la această decizie pentru că potrivit unui studiu Oxfam, peste 90% dintre apele aflate la suprafața solului în El Salvador sunt contaminate cu substanțe chimice și minerale grele ce pun în pericol viețile oamenilor. Mineritul este motivul pentru care aceste minerale și cianuri ajung să se infiltreze în sursele potabile de apă.
„Oamenii din El Salvador și conducătorii lor au făcut eforturi uriașe pentru a cântări beneficiile pe termen scurt și riscurile pe termen lung pe care exploatarea minieră o are supra apei, a mediului și a bunăstării sociale. În ciuda eforturilor companiilor de a încerca să șantajeze țările, prin această decizie s-a demonstrat că este posibilă” se arată în studiu.