Peste tot în lume, guvernele încearcă eliminarea pungilor din plastic din comerț. De ce se încearcă acest lucru? Pentru că aceste pungi nu sunt biodegradabile. Descompunerea unei pungi din plastic poluează mediul înconjurător, întrucât durează sute de ani. ei bine, se pare că s-a trezit în ultimul ceas și Ministerul Mediului din România, care are de gând să calce pe urmele Occidentului și să interzică din comercializare sau din industrie pungile subțiri din plastic. Este vorba despre un proiect de lege care are să interzică folosirea lor în hipermarketuri și supermarketuri și care trebuia pus în practică în 2016.
Prin adresa din data de 23 ianuarie 2017 Comisia Europeană informa Ministerul Afacerilor Externe cu privire la: – depășirea termenului de transpunere al Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire; – sancțiunile financiare pe care Curtea de Justiție le poate impune în temeiul articolului 260 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)”.
De asemenea, magazinele, supermarketurile și hipermarketurile vor fi nevoite să pună la punct centre de colectare pentru ambalajele din materiale plastice pe care le comercializează. Sunt vești bune din multe puncte de vedere. Trebuie să intrăm și noi în rândul țărilor civilizate iar acesta este un pas mic către Occident. Cu toții ne dorim o țară ca afară și sunt sigur că o vom avea într-un final dacă suntem atenți la pașii pe care trebuie să-i urmăm cu strictețe.