Lovitură cruntă pentru mașinile diesel: în realitate poluează cu 50% mai mult decât la teste

mașinile diesel

De vreo câțiva ani buni a început un fel de prigoană în UE împotriva mașinilor diesel, prigoană amplificată de scandalul Volkswagen bineînțeles. Știm cu toții faptul că mașinile grupului nemțesc trișau la testele de poluare de ani buni, lucru descoperit în Statele Unite. Ei bine, se pare că în realitate, nu la teste, mașinile diesel emit cu 50% mai mule gaze toxice, potrivit revistei Nature.

Cea mai mare poluare este cauzată însă de camioane și de mijloacele de transport în comun, vinovate de 76% din totalul poluării cu CO2 potrivit lui Josh Miller, cercetător în cadrul Consiliului Internațional pentru Transport Curat. Oxidul de azot este unul dintre cei mai poluanți compuși alături de CO2 și pentru el sunt vinovate în proporție de 70% autoturismele din UE.

Astfel, la un calcul elementar, mașinile diesel au emis 13 milioane de tone de oxid de azot, cu 4.6 milioane mai mult decât estimările de laborator care pun mai mult accent pe cantitatea de CO2/km. Urmările acestor gaze nocive sunt sumbre: 38.000 de persoane și-au pierdut viața în 2015 în întreaga lume din cauza poluării atmosferice, în special din cauza acestor oxizi de azot. Cele mai multe morți s-au raportat bineînțeles în țări precum China și India, însă nici Uniunea Europeană nu este departe.

Previziunile sunt destul de sumbre de asemenea. Specialiștii (Consiliul Internațional pentru Transport Curat (International Council on Clean Transportation – ICCT), Universitatea York, Universitatea din Colorado și Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA))spun că dacă lucrurile nu se schimbă, până la finalul anilor 2040, numărul celor care-și vor pierde viața anual din cauza poluării va ajunge la 183.600 de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.