Mai puțini bani pentru Ministerul Mediului

Ministerul Mediului

În februarie, Uniunea Europeană a obligat România să elimine din legislație timbrul de mediu din pricina faptului că reprezenta o taxă abuzivă. Problema este că Ministerul Mediului era finanțat din această taxă ilegală, ceea ce înseamnă că anul acesta, vor exista mult mai puțini bani pentru Administrația Fondului pentru Mediu. Programele deja existente vor trebui oarecum prioritizare, întrucât e clar că banii nu vor ajunge pentru toate. Nu vă imaginați că Fondul pentru Mediu are de susținut doar programul Rabla sau Rabla Plus.

Timbrul de mediu reprezenta 45% din totalul banilor care intrau în visteria Administrației Fondului pentru Mediu, ceea ce înseamnă că după eliminarea celor 102 taxe nefiscale, AFM va avea un buget înjumătățit.

„Anul trecut am colectat circa 1 miliard de lei, anul acesta, din cauza abrogării timbrului de mediu, suntem pe la jumătate cu previziunile. Deci, am avut o oarecare dificultate în a prioritizare programele”, a declarat Paul Șerbănescu.

Unul dintre proiectele cele mai importante finanțate din Fondul pentru Mediu, pe lângă Rabla, este Casa Verde. Chiar dacă la nivel de persoană fizică nu au fost prea multe cereri, persoanele juridice sunt mult mai dornice de implicare într-un asemenea proiect. Peste 200 de proiecte pentru instituții publice sau spitale au fost finanțate din 2010 de când programul Casa Verde a luat startul.

„Majoritatea (n.r. persoanelor juridice) au optat pentru panouri solare, de căldură, deci vorbim de căldură, nu de curent electric. Deci, au optat pentru panouri solare, centrale pe peleți și pompe de căldură, ponderea majoritară fiind panourile solare. (…) Aceeași structură de cerere s-a menținut și la persoanele fizice.” Continuă Paul Șerbănescu în cadrul conferinței Housing Forum 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.