Dintotdeauna au fost probleme cu Marea Barieră de Corali însă în ultimii ani problemele s-au agravat destul de mult. BBC a venit recent cu un studiu care ne arată exact cam câți corali s-au pierdut doar în 2016, astfel încât să ne facem o idee despre cât de gravă este situația acolo. Culorile coralilor încep încet încet să dispară și o bună parte din această barieră a devenit complet albă. Aproape 30% din totalul coralilor din Marea Barieră de Corali au murit în anul 2016.
Cifrele cele mai alarmante sunt în apropiere de Port Douglas, Queensland, Australia, unde 70% din totalul coralilor au murit. Fenomenul este din fericire unul reversibil, Marea Barieră de Corali a mai trecut prin asemenea episoade în momentul în care temperatura apei a crescut mult peste limita normală. Astfel, dacă se va putea ține în frâu problema încălzirii globale, coralii își vor reveni. Aceștia au nevoie de o apă mult mai rece față de cea actuală.
„La fel ca în cazul recifelor din întreaga lume, Marea Barieră de Corali a cunoscut un impact semnificativ și care s-a răspândit în ultimii doi ani. Suntem foarte îngrijorați de ceea ce înseamnă acest lucru pentru Marea Barieră de Corali în sine și ce înseamnă acest lucru pentru comunitățile și industriile care depind de aceasta.” Declară Russel Reichelt, președintele Fundației Marii Bariere de Corali după ce a analizat situația din regiune din ultimii doi ani.
Marea Barieră de Corali conține în acest moment peste 400 de tipuri diferite de corali, în jurul cărora există 1500 de specii de pești, alături de 4000 de specii de moluște. Dispariția acestei bariere ar afecta iremediabil acest ecosistem construit în jurul său.