Bucureștiul geme de aglomerație și multă lume arată cu degetul înspre primar, acuzându-l că nu face parcări în centrul orașului. Oare această să fie soluția pentru fluidizarea traficului în capitală? E o întrebare destul de bună pentru că aceste parcări vor asigura practic un trafic și mai intens în acele zone, trafic ce s-ar solda cu și mai multă poluare. În lumea civilizată, în Oslo de exemplu, primarul a decis demolarea parcărilor din centrul orașului pentru a scăpa de problema poluării.
Oslo întotdeauna a fost un oraș care a dorit să rămână cât mai ecologic, setându-și un target draconic pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Se spera ca până în 2030, în Oslo să se reducă această poluare cu până la 95% față de acum. De asemenea Primarul dorea ca acesta să fie primul oraș din Uniunea Europeană care interzice complet circulația mașinilor. 61% din totalul poluării sunt produse la Oslo de către transport, cu toate că acest oraș deține cele mai multe vehicule electrice din lume. Se propusese eliminarea mașinilor din centrul orașului, pe o rază de 1.7 kilometri pătrați dar mici afaceriști dina cea zonă au protestat, temându-se pentru viitorul afacerilor lor.
„Este prea mult și prea devreme. Proprietarii de magazine și vizitatorii au nevoie de timp pentru a se adapta”, a declarat, pentru The Guardian, Beathe Radby Schieldrop, managerul de comunicare al asociației spațiilor comerciale din oraș, Oslo Handelsstands Forening (OHF).
Astfel, s-a decis renunțarea la cele 650 de locuri de parcare aflate pe strada din centrul orașului, construindu-se în loc 65 de kilometri de piste pentru biciclete.
„Dacă este necesar să ne atingem obiectivul, atunci vom crea o interdicție pentru mașină. Dar, până în 2019, vom vedea dacă o putem face prin inițiative mai blânde”, a declarat Lan Marie Nguyen Berg, viceprimar al orașului care se ocupă de coordonarea politicilor de mediu și transport.