Ideea de clădire verde este destul de veche. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenilor le-a plăcut să aducă verdeața lângă propriile apartamente din beton. În cele ce urmează vă vom prezenta Santalaia, ce mai verde clădire din lume care este practic acoperită în totalitate de verdeață, cu excepția ferestrelor bineînțeles. Aceasta este amplasată în Bogota, capitala Columbiei, are 9 etaje și conține în total aproximativ 115.000 de plante verzi.
Cine a gândit proiectul Santalaia?
Vinovat pentru acest mic colț de natură este nimeni altul decât botanistul Ignacio Solano de la Paisajismo Urbano, care a reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect cu ajutorul companiei Groncol. Compania Groncol se ocupă cu construcția de grădini pe acoperișurile blocurilor, așa că nu e de mirare de ce clădirea Santalaia a ieșit atât de bine. Discutăm despre 115.000 de plante din 10 specii diferite care aproape au anvelopat întreaga clădire. Plantele provin de pe coasta de est a Columbiei și nu au nici o problemă cu creșterea pe verticală. 42 de stații de irigare au fost instalate pe toată suprafața blocului, stații care vor avea de udat crini, rozmarin, vinca sau sparanghel.
Care este scopul clădirii Santalaia
Scopul cred că este unul destul de simplu de imaginat: reducerea cantității de poluare. E clar că din cauza defrișărilor masive și a construcției de betoane, orașele devin din ce în ce mai sufocate de poluare. Această poluare nu poate fi ținută în frâu decât cu spații verzi și din calculele preliminare, se pare că acesta clădire reușește să reducă noxele generate de 700 de persoane, 754 de autoturisme și să producă oxigen pentru 3000 de persoane.