Nu trebuie să fi neapărat american să auzi de compania Starbucks, celebră pentru cafeaua ei. Există Starbucks și în România, în orașele în care există oameni ce doresc o cafea de calitate. Problema este că asemenea majorității companiilor ce vând alimente, Starbucks produce foarte multe deșeuri pe care le scapă de sub control, pe care nu le mai poate recicla. Astfel, peste 4 miliarde de pahare Starbucks ajung la gunoi anual în întreaga lume, dar nu se reciclează.
De ce Starbucks nu reciclează paharele de cafea?
Ei bine, se pare că nici cele mai avansate mașini de reciclat nu pot face față paharelor de unică folosință Starbucks, o problemă pe care compania nu o are de ieri de azi, ci de 20 de ani.
Pentru a păstra în siguranță lichidele, paharele de hârtie de la Starbucks sunt prevăzute cu un strat de plastic polietilenic pe bază de ulei, produs de companii precum Dow și Chevron. Acest plastic face ca paharele să fie imposibil de reciclat, întrucât înfundă aproape orice instalație de reciclare a hârtiei.
Din cauza acestui strat de plastic polietilenic, cea mai mare parte a paharelor care ajung în instalațiile de reciclare sfârșesc ca produs secundar în procesul de reciclare a hârtiei și, în cele din urmă, ajung tot la gropile de gunoi. Este un proces care consumă inutil resurse, căci paharele de carton sunt confecționate dintr-un material de foarte bună calitate care, dacă ar fi reciclat, ar putea fi reutilizat de multiple ori.
Se arată într-un raport al organizației Stand.earth