Când Boyan Slat avea 16 ani, a mers să facă scufundări în Grecia și a fost șocat de faptul că în apă erau mai multe pungi din plastic decât pești. 7 ani mai târziu, acesta a strâns peste 30 de milioane de dolari cu scopul de a scăpa oceanele de plastice. Două treimi din donații au venit în ultimele luni din Silicon Valley, inclusiv de la Peter Thiel, care a oferit premiul său lui Slat, premiu pe care-l acordă de obicei antreprenorilor care renunță la facultate. Ceea ce a început ca un proiect științific pentru liceu s-a transformat într-un efort de zeci de milioane de dolari prin care Slat promite cea mai mare curățare a oceanelor din istorie. Evident, există și oameni care contestă soluția propusă de el.
Compania lui Slat, , vrea să lanseze o flotă de colectoare de gunoi care să adune 50% din totalitatea mizeriei aruncată în Oceanul Pacific în următorii 5 ani. Discutăm despre o zonă cuprinsă între Hawai și California unde resturile din plastic se acumulează din cauza vântului și a curentului oceanic. Dar chiar avem nevoie de colectoare uriașe în largul oceanelor? Experții susțin că acești bani ar putea fi investiți în cauza pentru care plasticele ajung în ape, în reciclare și în managementul deșeurilor.
„Curățând mijlocul Oceanului Pacific nu este, după părerea mea, una dintre cele mai inteligente metode de abordare a acestei probleme. Este o risipă uriașă de energie” afirmă biologul Jan van Franeker de la Wageningen Marine Research din Olanda.
Cu toate acestea, Slat a reușit să adune printr-un proiect de crown funding peste 2.2 milioane de dolari din 40 de țări diferite și rămâne de văzut dacă va reuși să facă ceea ce afirmă prin intermediul companiei sale.