Goana după petrol în largul oceanelor ucide micile creaturi care devin hrană pentru pești

petrol

O metodă des folosită pentru extragerea petrolului și gazelor naturale, prin găurirea scoarței terestre de sub oceane, poate ucide micile creaturi ce au rămas hrana animalelor marine de mari dimensiuni. Impactul acestor lucrări este catastrofal pentru zooplancton, mult mai mare decât se anticipase inițial. Studiul, publicat în revista Nature Ecology and Evolution, scoate la iveală faptul că zgomotele produse în timpul forajelor pot deranja viața marină, cele mai afectate viețuitoare fiind balenele  care folosesc sunetele pentru a comunica și pentru a căuta hrană. Acest studiu vine la doar câteva luni de când Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care se vor extinde forajele din largul oceanelor Atlantic și Arctic.

Companiile care scot petrol și gaze naturale din largul mărilor și oceanelor folosesc niște unelte pe bază de aer comprimat pentru a penetra scoarța terestră de sub ape. Zgomotul produs de aceste unelte este mai mare decât cel al unei rachete Saturn V în momentul decolării. Astfel, cercetătorii au vrut să vadă care sunt efectele acestor foraje asupra hranei animalelor marine, asupra zooplanctonului. Aceștia au folosit aceleași unelte precum cei care forează după gaze naturale și petrol în sudul Tasmaniei și au privit starea zooplanctonului. Abundența acestor mici creaturi a scăzut cu 64% la doar o oră de la începutul experimentului. În 2 din 3 cazuri zooplanctonul era descoperit decedat pe o suprafață de 1 kilometru. Cercetătorii preziseseră inițial faptul că impactul va fi unul serios doar pentru zooplanctonul aflat la 10 metri de utilaje.

Deocamdată nu este foarte clar cum reușesc aceste tunuri cu aer comprimat să ucidă zooplanctonul, dar e posibil ca acestea să moară din cauza faptului că le sunt distruși receptorii pentru orientare.. Pentru că zooplanctonul este cheia pentru viața marină de dimensiune mare, faptul că acesta dispare poate avea efecte de tip cascadă foarte periculoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.