Securitatea a fost o problemă majoră a rezervațiilor naturale din Africa, locurile în care populațiile de rinoceri și elefanți au fost decimate de braconieri în ultimii ani. Într-un parc din Rwanda însă, a apărut o tehnologie care are de gând să pună capăt acestei catastrofe.
Săptămâna aceasta, Parcul Național Akagera din Rwanda a anunțat un nou sistem care permite paznicilor să monitorizeze animalele, vizitatorii și echipamentul în timp real. Dezvoltat de compania olandeză ShadowView și Internet of Life, acest sistem numit „smart park” se bazează pe LoRaWAN – Long Range Wide-Area Network – o tehnologie pentru rețelistică cu lățime de bandă mică care poate acoperi locații întinse cu costuri relativ mici.
Tehnologia LoRaWAN este deja folosită în dezvoltarea IoT (Internet of Things) în Amsterdam și în alte orașe inteligente din lume. Grupurile din spatele parcului inteligent ar putea ține la distanță braconierii de ținuturile protejate. Spre deosebire de frecvențele radio care sunt relativ simplu de interceptat, des folosite pentru a ține socoteala animalelor în alte parcuri, semnalele unui smart park sunt trimise către o rețea închisă pe mai multe frecvențe, făcând rețeaua mult mai dificil de accesat.
Apoi, sistemele LoRaWAN sunt mult mai ieftine decât localizarea decât prin satelit, oferind soluții viabile pentru parcurile lipsite de finanțe. Pe măsură ce acest sistem va evolua, va permite managerilor și paznicilor parcului să răspundă la incidente în timp real pe toată suprafața de 700 de kilometri pătrați, în locuri în care conexiunile 3G și 4G nu sunt viabile.
Până acum, tehnologia de monitorizare a animalelor a fost o sabie o două tăișuri. Parcurile și cercetătorii au folosit semnale radio pentru a localiza anumite specii ocrotite dar o lucrare publicată anul acesta avertizează asupra faptului că braconierii ar putea folosi receptoare VHF pentru a intercepta asemenea semnale. În India de exemplu, braconierii au încercat să capteze semnalele GPS ale receptoarelor plasate pe tigrii Bengalezi.