Lămpile stradale ar putea afecta agricultura, un nou studiu a scos la iveală faptul că pe timpul nopții, lămpile LED afectează polenizarea. Polenizarea este procesul prin care insectele „înmulțesc” plantele, și, din păcate, la nivel mondial insectele sunt din ce în ce mai puține.
Până acum, aceste statistici nu au ieșit la iveală pentru că majoritatea studiilor au avut loc ziua și s-au axat doar pe albine. Prea puține studii au luat în calcul insectele de noapte care pot de asemenea efectua polenizare. Există o mulțime de gândăcei care se ocupă de acest proces nocturn.
Un studiu publicat recent în revista Nature Ecology, a scos la iveală această problemă. Cercetătorii au înșirat lămpi pe 7 plantații apoi au comparat cu 7 plantații pe care nu exista nici un fel de sursă de lumină. Rezultatele au fost unele destul de sumbre: plantațiile unde fuseseră instalate lămpile conțineau mult mai puține insecte capabile să polenizeze iar pomii fructiferi au făcut mai puține fructe. Cantitatea de lumină artificială existentă noaptea pe câmpurile din întreaga lume crește cu 6% pe an și iată, are un efect destul de negativ asupra animalelor și insectelor.
Eva Knop, ecologist la Universitatea din Berna, Elveția a studiat de asemenea această problemă. Animalele nocturne au ochi foarte sensibili la lumină, așa că pot să orbească sau să se dezorienteze. Altele ar putea fi atrase de lumina artificială și forțate involuntar să-și părăsească habitatele sau pur și simplu, unele sunt gonite din habitatele lor de aceste lămpi.
„Insectele sunt în centrul multor ecosisteme. Dacă le deranjăm, punem în pericol aceste ecosisteme, ” spune și Franz Holker, biolog la Institutul German Leibniz, biolog ce nu a participat însă la acest studiu.