Fenomenul iernilor calde – zile din iarnă în care temperaturile sunt de maxim – 10 grade Celsius au devenit o normalitate în zona oceanului Arctic. Dar un nou studiu al unei echipe internaționale ce include și cercetători de la NASA a ajuns la concluzia că aceste evenimente sunt mai dese și durează o perioadă mult mai lungă de timp față de acum 30 de ani. Pentru că toamna și iarna sunt anotimpurile în care gheața din zona Arctică crește în grosime, temperaturile calde vor stopa acest fenomen, accelerând efectele încălzirii globale în această regiune.
Studiul, publicat în Geophysical Research Letters pe data de 10 iulie, arată faptul că din 1980, în fiecare iarnă au avut loc minim 6 evenimente calde în regiunea Polului Nord. Studiul a analizat și durata acestor evenimente, fiecare în parte a crescut în medie cu 2, 2.5 zile. Cercetătorii au ajuns la aceste rezultate analizând datele din teren ale stațiilor meteorologice din regiune între anii 1893 și 2017, alături de recordul ERA-Interim – o analiză atmosferică venită de la European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading, UK, între anii 1979 – 2016.
Concluziile sunt unele destul de clare: iarna Arctică devine tot mai caldă. De exemplu, iarna dintre 2015-2016 a văzut temperaturi cu 2 grade mai calde față de recordul maxim al regiunii. La finalul lunii decembrie 2015, cercetătorii au înregistrat temperatura de 2.2 grade Celsius în zona centrală Arctică, cea mai caldă temperatură înregistrată aici între decembrie și martie. În ultimii ani ai studiului, fiecare eveniment cald a fost asociat cu o furtună majoră care a intrat în regiune. În timpul acestor furtuni, vânturi puternice din sud au adus aerul cald din Atlantic în zona Arctică.