Cercetătorii de la Universitățile Antwerp și KU Leuven au dezvoltat cu succes un dispozitiv care purifică aerul și, în același timp, generează energie. Dispozitivul poate funcționa doar dacă este expus la lumină.
„Am folosit un mic dispozitiv format din 2 camere separate de o membrană. Aerul este purificat într-o parte iar în cealaltă parte se produce hidrogen în urma degradării. Acest hidrogen poate fi stocat și folosit ulterior drept combustibil. Există deja autobuze care funcționează pe bază de hidrogen de exemplu” explică profesorul Sammy Verbruggen.
În acest mod, cercetătorii răspund la două nevoi sociale majore: aer curat și alternativă pentru producția de energie. Inima soluției zace în acea membrană compusă din niște nanomateriale specifice. „Acești catalizatori sunt capabili să producă hidrogen și să scape orașele de poluare. În trecut, aceste celule erau folosite pentru a extrage hidrogenul din apă. Acum am descoperit că este posibil și foarte eficient să-l extragem din aer direct” spune profesorul Verbruggen.
La bază pare un proces complex dar nu este: dispozitivul trebuie doar expus la lumină. Este o tehnologie similară cu cea existentă în panourile solare. diferența este că în loc de electricitate, aerul este purificat iar energia generată este stocată în hidrogen.
„Momentan lucrăm la o scară mică, de câțiva centimetri pătrați. Mai târziu, la scară largă, această tehnologie ar putea căpăta aplicabilitate industrială. Lucrăm de asemenea la îmbunătățirea materialelor pe care le folosim astfel încât să putem capta lumina mult mai eficient și să reușim să declanșăm o reacție pe măsură” spune Verbruggen.