Povestea inițială a fost publicată pe Oceans Deeply și ideea este destul de simplă: când prețul petrolului scade cum se întâmplă de fapt în ultimii ani, profiturile din reciclare se duc pe apa sâmbetei de asemenea. În majoritatea țărilor, este mai ieftin să fabrici plastic pe bază de petrol de cât să-l transformi într-unul nou pe cel deja folosit. Acest preț mic al petrolului a dus și rata de reciclare la nivel mondial la un 9% destul de rușinos am putea spune. Partea proastă este că din această pricină, cantitatea de plastice din oceane începe să crească considerabil.
Există și o parte bună în tot acest proces, faptul că iasă la înaintare fel de fel de inovatori care transformă plasticele marine în diverse obiecte folositoare. În acest moment, din plastice reciclabile se fabrică șampon, sticle, skateboard-uri, ochelari de soare, pantofi, chiar și bijuterii. În urmă cu 4 ani, Cape Porpoise Trading Company din Maine a început să facă rogojini din firele de plastic folosite la capcanele homarilor, capcane abandonate bineînțeles pe mare.
„De când compania a pus în practică această idee, s-au vândut undeva la 6500 de covorașe, pentru fabricarea fiecăruia folosindu-se undeva la 3 kilograme de plastic. Prin intermediul muncii noastre, am recuperat și refolosit 20 de tone de sfori și plastice colectate din ocean” spune Kerin Burnett, deținătorul companiei.
De asemenea, există și un parteneriat între compania Adidas și organizația conservatoare Parley for the Oceans, numit „Adidas x Parley” prin intermediul căruia gunoaiele marine sunt folosite la fabricarea pantofilor sport destinate atletismului. Adidas a înlocuit pungile din plastic și ambalajele cu unele materiale reciclabile pentru a reduce cantitatea de plastic ce ajunge în oceane.