În luna mai a acestui an, China a anunțat o descoperire uimitoare prin identificarea unui surse de combustibil fosil obscur: au reușit să tragă un flux stabil de gaz metan din noroiul înghețat aflat pe fundul oceanului. Tot în luna mai, și Japonia a reușit să facă acest lucru. Iar în Statele Unite, a fost adusă la suprafață și cercetată o bucată de noroi îmbibată cu metan de pe fundul golfului Mexic.
Ideea de a exploata această sursă de combustibil a fost considerată drept o nebunie în urmă cu vreo 20 de ani pentru că este atât scumpă cât și periculoasă. Recent însă, gheața îmbibată cu metan nu a mai fost considerată instabilă din punct de vedere exploziv. În Golful Mexic, sondele de petrol clasice încearcă de ani de zile să le evite, astfel încât să nu apară o tragedie.
„Aceste depozite au fost o bătaie de cap imensă pentru cei care extrag petrol” spune Scott Dallimore de la Geological Survey, Canada. Topirea acestor depozite peste petrol și gaze naturale ar putea distruge infrastructura de foraj, țevile se pot umple cu gheață. De asemenea, după ce platforma petrolieră Deepwater Horizon a explodat în golful Mexic în 2010, apa și metanul au format un fel de dop de gheață ce împiedică forajele. Acum, vremurile s-au schimbat și au apărut noi opțiuni.
„Mereu ne-am gândit la această gheață ca la ceva exploziv și periculos – și în realitate nu este așa” spune Dallimore, care este implicat în asemenea exploatări pentru Canada. Aceste noi descoperiri alături de creșterea cererii pentru energie, au forțat țările care nu au zăcăminte de petrol în exploatare să privească metanul din gheață drept o opțiune.